Jak witamina C wpływa na organizm?
Witamina C, czyli kwas L-askorbinowy bierze udział w wielu procesach metabolicznych zachodzących w ludzkim organizmie. Między innymi uczestniczy w syntezie węglowodanów, białek, tłuszczów, hemoglobiny, noradrenaliny, kwasu foliowego, żelaza, bierze udział w powstawaniu tkanki łącznej, działa jako silny przeciwutleniacz, stymuluje syntezę kolagenu i bierze udział w wielu innych przemianach w naszym organizmie.
Co to jednak oznacza w praktyce? Witamina C ma bez wątpienia ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ:
- wzmacnia naszą odporność
- przyspiesza gojenie się ran
- uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega pękaniu naczynek
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga organizm w chorobach sercowo-naczyniowych
- obniża stężenie glukozy we krwi
- zwiększa przyswajanie żelaza i wapnia
- chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów
- przeciwdziała rozwojowi miażdżycy
- reguluje produkcję kolagenu
- poprawia elastyczność stawów
- obniża tzw. “zły cholesterol”
Dodatkowo witamina C w kosmetykach, np. w serum Liftactiv Supreme Vitamin C z czystą witaminą C ma zbawienny wpływ na naszą skórę. Serum stosowane regularnie działa antyoksydacyjne, tj. chroni naszą skórę przed wolnymi rodnikami oraz przed negatywnymi czynnikami z zewnątrz. Witamina C w wysokim stężeniu spłyca dodatkowo drobne zmarszczki oraz działa rozjaśniająco, pozostawiając skórę rozświetloną i o jednolitym kolorycie.
Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na witaminę C?
Zapotrzebowanie na kwas L-askorbinowy zależne jest od wieku, płci oraz stanu zdrowia danej osoby. Zgodnie z informacjami podanymi przed Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego zapotrzebowanie na wit. C wygląda następująco:
- dzieci – ok. 40-50 mg na dobę,
- dzieci od 10. do 18. roku życia – od 50 do 75 mg na dobę,
- dorośli – od 75 do 90 mg na dobę,
- kobiety w ciąży – od 80 do 85 mg na dobę,
- kobiety karmiące piersią – od 115 do 120 mg na dobę.
Większe zapotrzebowanie na witaminę C wykazują dodatkowo osoby narażone na stres, palące papierosy lub zmagające się z różnego rodzaju schorzeniami.
Jednocześnie warto pamiętać, że witamina C najlepiej przyswaja się w mniejszych dawkach. Oznacza to, że wraz ze zwiększoną podażą witaminy, zmniejszeniu ulega jej wchłanianie z przewodu pokarmowego, wobec czego najlepiej nie przekraczać zaleconych dziennych dawek witaminy.
Witamina C – źródła i suplementacja
Witaminę C jak najbardziej możemy doświadczać naturalnie, poprzez włączenie do codziennej diety produktów bogatych w tę witaminę. Dobre źródła witaminy C to:
- sok z dzikiej róży – 450 mg na 100 ml.
- owoc czarnej porzeczki – 182 mg na 100 g,
- papryka – 139 mg na 100 g,
- brukselka – 94 mg na 100 g,
- truskawki – 66 mg na 100 g
- natka pietruszki – 178 mg na 100 mg
- papryka – 144 mg na 100 g
- pomarańcze – 49 na 100 g.
Witaminę C możemy również dostarczać do organizmu pod postacią suplementów diety, np. w formie suplementu Ibuvit Witamina C 1000 z innowacyjną formułą witaminy C lub Naturell C 1000+ suplement wzbogacony o żen-szeń oraz cynk, które wspierają odporność organizmu oraz poprawiają ogólną witalność.
Bibliografia
Maćkowiak, K., Torliński, L. (2007). Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka
Musiał, C. i in. (2019). Witamina C w medycynie i kosmetologii
Bendich, A., i in. (1986). The antioxidant role of vitamin C
Witamina C (kwas askorbinowy): niedobór i nadmiar, właściwości. Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? www.mp.pl
Co sądzisz o tym artykule? Podziel się opinią